GINENS HISTORIE
I disse tider nydes gin ofte med en tonic som en pre-dinner drink eller som en trendy cocktail.
Til trods for dette raffineret moderne image, har gin en del skeletter i skabet hvis man dykker lidt ned i historien.
En hollandsk opfindelse (1600 tallet)
En hollandsk videnskabsmand formulerede oprindeligt enebær olie som et lægemiddel og det blev tilsat til destilleret sprit sammen med botanicals for at gøre det mere velsmagende.
Det blev faktisk så godt at rapporterede tilfælde af sygdom steg dramatisk eftersom masserne forsøgte at erhverve sig denne “genever”, som kun var tilgængeligt på apotekerne.
Efterspørgslen var så stor at en mængde af små destillerier udsprang af dette og den kommercielle og ikke-medicinske version blev skabt.
“Dutch Courage” (1620’erne)
Engelske tropper som sloges med Hollænderne i 30 års krigen (1618-1648) bemærkede at de hollandske soldater var ekstremt modige i kamp.
Dette mod blev tilskrevet den beroligende effekt af den “genever” som de sippede fra små flasker som hang fra deres bælter. Engelske soldater hjemvendt fra krigen spredte nyheden om “genever” og hollænderne begyndte at eksportere det til hele verden gennem deres enorme handelsflåde.
Den gyldne revolution (1689)
William of orange (billedet) kom til tronen og skabte friheden til at destillere og sælge sprit, så længe at det blev fremstillet fra engelsk produceret korn. Sprit priserne dykkede, og større skatter på øl, øgede yderligere interessen for gin.
The Gin Craze (1720’erne)
Med mange vandbårne sygdomme i og omkring London blev gin et sikkert alternativ at drikke for de fattige. Mere end 7000 sprit butikker dukkede op i og omkring London og gin blev kendt som almindelige menneskers opium.
Skildringen “Gin Lane” (1751) af William Hogarth forestiller et billede af den sociale nedsmeltning forårsaget af gin, som fik ansvaret for en mængde synder og fik efterfølgende tilnavnet “Mors Ruin”.
Acts and Cats (1730’erne)
Gin love blev vedtaget så kun producenter med licenser kunne sælge alkohol, og gjorde med et slag en mængde af gin butikker ulovlige.
Forbruget faldt og mere respektable firmaer begyndte at destillere, producerer bedre produkter og faldt i det bedre borgerskabs øjesyn. Til trods, fortsatte det ulovlige salg med produktionen af en sød version bedre kendt som Old Tom gin, som blev solgt under bordet i butikker som havde en sort kat synlig i vinduet.
A Gentleman’s Drink (1830’erne)
Opfindelsen af destillationskolonnen førte til et betydeligt løft i kvaliteten og en ny type af gin så dagens lys, kendt som London Dry Gin. Den blødere smag af den destilleret sprit tillod aromaen af tilsatte botanicals til at blive mere fremtrædende, og mange virksomheder begyndte at udvikle et bredere sortiment med en mere komplekst smagssammensætning.
Eksklusive Gin Palacer blev stiftet for samfundets gentlemen, som var luksuriøst indrettet og som tilbød extravagant underholdning.
The G&T (1858)
Indien kom under det Britiske vælde, og truslen af malaria fra myg var en alvorlig bekymring for kolonisterne. Kinin var et kendt middel mod myggene, men det smagte ekstremt bitter. Men med den nylige kreation af vand med kulsyre blev kinin brugt som et aromastof til skabelsen af tonicvand, og viste sig at være den perfekte partner til gin. Gin & Tonic blev drukket som en anti-malaria drik og den typiske britiske kolonis drik var dermed født.
Navy Strength (1860’s)
Sømænd fik rom-rationer i den britiske flåde, officerer fik Gin, men ikke hvilken som helst gin – det skulle have en alkoholprocent på mindst 57,2 %. Gin under den standard var ikke acceptabelt. Ofte blev ginnen opbevaret under dæk ved siden af krudt og nogle smarte officerer opdagede en simpel kendsgerning: hvis gin blev spildt på krudtet og det begyndte at ryge eller ikke kunne antænde så var det fortyndet gin. Kun hvis ginnen stadig havde en alkoholprocent på 57,2% eller mere kunne krudtet antænde og det blev dermed kendt som Navy Strength.
America and Prohibition (1920’erne)
Som et resultat af kampagner fra Prohibition party & Womens Christian temperance union blandt andre blev The Volstead lov vedtaget i 1919, som forbød indtagelsen af alkohol. Til trods for 13 års forbud som fulgte, blev dette ikke overholdt af størstedelen af befolkningen og illegale barer blev almindelige. Eftersom gin var den dominerende drik, blev mange varianter skabt ved at mikse billig sprit med bær juice og glycerin.
Shaken, Not Stirred (1960’s)
Cocktails menes at have eksisteret længe inden de kom på mode, de blev endog nævnt i en udgave af The Balance and Columbian Repository fra 1806. Til trods for et spring opad lige efter 1. verdenskrig, begyndte populariteten ikke at stige før slut 1960’erne hvor cocktail opskrifter begyndte at dukke op i drinksbøger og gin blev en vigtig drink ved fester.
Tiden er Nu!
Efter lidt tid ud af rampelyset, er gin igen på krigsstien med hævntørst. De klassiske retro cocktail indeholdende premium gin er tilbage på mode, og en ny bølge af gin-varianter er på vej til at overtage. Mikrodestillerier blomstre op, alle med fokus på den høje kvalitet af både alkoholen og specielt-udvalgte ingredienser. Disse gins er lavet til en eksklusiv smagsoplevelse til ganen.